aktualności

Małopolska trasa smakoszy

18.11.2011

Restauracja „Dwór” należąca do ZEW Niedzica S.A. znalazła się na mapie „Małopolskiej Trasy Smakoszy” dzięki otrzymaniu certyfikatu "Karczma Regionalna Małopolski".

Certyfikat został przyznany w ramach projektu "Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja regionalnych karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych" realizowanego przez Małopolską Organizację Turystyczną.

Proces certyfikacji miał na celu wyłonienie i promocję najbardziej atrakcyjnych i przyjaznych dla turystów obiektów gastronomicznych o charakterze regionalnym oraz podnoszenie jakości usług i konkurencyjności kulinarnej w Małopolsce. Do współpracy przy tworzeniu kryteriów, na podstawie których lokale gastronomiczne były ocenianie, zaproszono zespół specjalistów, m.in. Leszka Horwatha - redaktora naczelnego portalu "Potrawy Regionalne" oraz prof. Ewę Cieślik z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Przez ostatnie dwa miesiące anonimowi wizytatorzy przetestowali kilkadziesiąt restauracji i karczm serwujących potrawy regionalne, które  wyraziły chęć udziału w projekcie. Podczas certyfikacji oceniane były głównie: estetyka wyglądu zewnętrznego, otoczenia i dostępność obiektu, wystrój wnętrza, jakość obsługi klienta, czystość i higiena, atrakcyjność menu i jego zgodność z tradycjami kulinarnymi regionu.

W ostateczności kapituła wyłoniła 42 karczmy, których właściciele i zarządcy odebrali 16.11.2011 r. w Suchej Beskidzkiej certyfikaty, przyznane na okres 2 lat.

Jesteśmy dumni, iż Restauracja „Dwór” znalazła się w gronie regionalnych lokali Małopolski wyróżniających się nie tylko wysoką jakością usług i wyśmienitą kuchnią, ale także ciekawą historią. Restauracja „Dwór” mieści się  bowiem w dworze modrzewiowym, pochodzącym z XVIII wieku, a przeniesionym na Polanę Sosny w Niedzicy z Grywałdu. Odtworzona została oryginalna konstrukcja, wygląd ścian, stropów, dachu i elewacji budynku. Wystrój wnętrza, z zachowanymi autentycznymi elementami z epoki, pozwala odczuć klimat dworku polskiego. Na życzenie klientów organizowane są tu przyjęcia, bankiety, wesela, imprezy okolicznościowe, biesiady regionalne. W restauracji serwuje się tradycyjną kuchnię polską z elementami kuchni węgierskiej. Specjalnością szefa kuchni są kotleciki jagnięce, ser kozi z sosem żurawinowym, gęsina, gruszka w szodonie oraz zupa rybna halaszle. Warto także spróbować potrawy nagrodzonej podczas 7 półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku o nazwie „Filet z pstrąga marynowanego w mioduli i porzeczkach na scykanych gałuskach z warzywami duszonymi” .

O wysokiej jakości świadczą również liczne wyróżnienia, nagrody otrzymywane podczas corocznego plebiscytu „Wielkie Odkrywanie Małopolski”. W XII edycji roku 2011 restauracja „Dwór”  uzyskała wyróżnienie w kategorii Baza Gastronomiczna.

Restauracja, licząca 80 miejsc, czynna jest w godz. 10.00 – 22.00. Więcej o ofercie gastronomicznej można znaleźć na www.niedzica.pl.

Restauracji DWÓR wchodzi  w skład Zespołu Rekreacyjnego Polana SosnyDwór modrzewiowy z Grywałdu wybudowany w XVIII wieku, zachowany z inicjatywy konserwatora wojewódzkiego pana Adama Szybowicza, został przeniesiony na Polanę Sosny w Niedzicy przy zbiorniku Sromowce. Odtworzono oryginalną konstrukcję, wygląd ścian, stropów, dachu i elewacji budynku. Dwór zaadaptowano na restaurację. Wystrój wnętrz zachowując autentyczne elementy z epoki, pozwala odczuć klimat XIX - wiecznego dworku polskiego. Restauracja z tradycyjną kuchnią polską z elementami kuchni węgierskiej przybliża tradycję tego regionu.




Specjalność szefa kuchni:
 
  • kotleciki jagnięce z kiszką grulaną ser kozi i owczy z sosem żurawinowym  zupa rybna Halászlé gęsina gruszka w szodonie filet z pstrąga marynowany w mioduli i porzeczkach na scykanych gałuskach z warzywami duszonymi. pstrąg zakrapiany jałowcem na cudownym sosie .

 ZEW Niedzica
 
Więcej na temat: ZEW Niedzica Dwór
galeria zdjęć
reklama
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
już wkróce
  • 29 04.2024
  • 01 05.2024
  • 03 06.2024
  • 30 06.2024
  • 30 06.2024
reklama
dołącz do nas