aktualności
Konkurs kulinarny – Smak pstrąga w Pieninach pod Trzema Koronami pod patronatem Podhale24
03.06.2013
SROMOWCE NIŻNE. W miniony weekend u stóp Trzech Koron w Sromowcach Niżnych odbyła się III edycja Konkursu kulinarnego – Smak pstrąga w Pieninach zorganizowanego przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników pod honorowym patronatem marszałka małopolski - Marka Sowy. Patronat medialny nad imprezą objęło Podhale 24.

W pierwszym dniu do rywalizacji najlepszego kucharza stanęli uczniowie z szesnastu szkół gastronomicznych z całej Polski. Bazą w przyrządzaniu potraw był oczywiście pstrąg i regionalne produkty.
Pierwsze miejsce zajął Michał Zawiślak z ZS Agro-Technicznych w Ropczycach – opiekun Wioletta Walczyk-Weselak. Drugie miejsce zajął Igor Antoszewski z ZSG we Wrocławiu – opiekun Teresa Szewczak, a trzecie - Dawid Drewniany z ZSEG w Tarnowie – opiekun Elżbieta Teper. Wyróżniono Michała Bąka z ZSG w Iwoniczu Zdroju (opiekun Halina Gazda). Laureaci otrzymali puchary i dyplomy.
W drugim dniu zmagań kulinarnych do rywalizacji o tytuł najlepszego kucharza konkursu Smak pstrąga w Pieninach przystąpiło dziewięciu kucharzy z renomowanych restauracji Polski i miejscowego Zajazdu „Nad Przełomem” w Sromowcach Niżnych.
Publiczność miała okazję przyglądać się przygotowaniom potraw na dwóch stanowiskach usytuowanych na tratwach na Dunajcu. Stanowiska zmontowali z kilku łodzi flisacy ze Stowarzyszenia Flisaków na Rzece Dunajec, współorganizatorzy imprezy.
O zwycięstwie decydował nie tylko smak, ale i wygląd i sposób podania potrawy.
Jury pod przewodnictwem Arkadiusza Ślusarenko degustowało każdą potrawę. Nad wszystkim czuwał i dodawał otuchy zawodnikom w ostrej rywalizacji konkursowej, czyli przygotowaniu potraw z pstrąga - kapelan Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, ks. Paweł Bryś. Kilka potraw znalazło amatorów w licytacji.
Pierwsze miejsce zajął Bartosz Pogorzałek - Olimpic w Ustroniu, drugie miejsce - Łukasz Grabowski - Sala Bankietowa Alegra, trzecie - Jakub Kasiński – Bistro Folk w Limanowej. Wyróżnienie – Sebastian Szrom – La Rossa w Oświęcimiu. Laureaci otrzymali okazałe puchary z kryształu i dyplomy.
W czasie konkursu grała rodzinna kapela łącko –ludźmierska Wojtka Boguckiego.
Organizatorzy zadbali o podniebienia i gusta smakowe publiczności serwując pyszne potrawy z grilla, a na kiermaszach można było kupić wyroby ludowe.
Przygotowany przez rodzinę Zachwiejów „Bulisiów” baran z rożna znalazł swoich amatorów. Tak smakowicie przyrządzonej baraniny z rożna nie ma na całym Podhalu. Polubił jego smak ks. prof. Józef Tischner, który specjalnie przyjeżdżał do Tadzia Zachwiei „Bulisia” ( jednego z Jego mendroli -filozofów,)na wieczorne posiady przy ognisku z pieczoną baraniną.
Każdy mógł do woli najeść się bardzo smaczną zupą rybną z kotła mieszaną wiosłem flisackim, czyli spryską. Podstawą był pstrąg i niektóre inne gatunki ryb słodkowodnych występujących w Dunajcu.
Nad sprawną organizacją imprezy czuwał Michał Henzel, wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
- Bardzo baliśmy się o pogodę, ale jakoś wytrzymała i wszystko odbyło się według planu. Skorzystali na tym nasi milusińscy, dla których przygotowaliśmy liczne atrakcje z okazji Dnia Dziecka. Strażacy z PSP w Nowym Targu, Policji i miejscowej OSP dali pokaz ratownictwa drogowego. A Piotr Sikora z Raftingu „Rotendo” na kajaku wyczarowywał nieprawdopodobne ewolucje. Aż trudno uwierzyć, że coś takiego można wykonać na niewielkim kajaku.
- Potrawy musiały mieć akcent regionalny, a więc popularny chrzan, oscypek, bundz, bryndza grzyby, wszystko, co kojarzy się z Pieninami – mówi Henzel.
Ideą organizowanie konkursu kulinarnego jest przede wszystkim promowanie regionu pienińskiego z jego atrakcjami przyrodniczo-krajobrazowymi i walorami kulinarnymi. Ciekawostką jest, iż konkurs odbywa się na jedynej w Polsce pływającej scenie – dodaje.
Tekst i zdjęcia Stanisław Zachwieja
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
- Do sprzedania RATRAK BISON X PARK
- Narty Atomic
- Kask narciarki Salomon
- Narty SALOMON ENDURO 84
- Kupie narty skiturowe
już wkróce
-
22 03.2025
-
29 03.2025
-
29 03.2025
-
25 04.2025
reklama
dołącz do nas