aktualności
Daniel Ottlik na stażu w Dworku Gościnnym
26.07.2013
SZCZAWNICA. Daniel Ottlik z Cieszyna, zwycięzca konkursu "Dzień z Podravką" w którym brało udział 7 ekip składających się z laureatów konkursów szkolnych, rozpoczął staż w Dworku Gościnnym, który był jedną z nagród.

- Jednak to danie jest niczym w porównaniu z kuchnią azjatycką, która na pozór jest łatwa, ale kto się z nią zmierzy napotyka na wiele trudności, gdyż dobór odpowiednich przypraw stosowanych w tej kuchni nie jest łatwy – mówi Daniel.
Dla niego – jak podkreśla – kuchnia azjatycka jest nowością, nigdy przedtem się z nią praktycznie nie zetknął. Odkrywa nowe dotąd nie znane mu produkty i smaki tej coraz bardziej popularnej w kraju kuchni Dalekiego Wschodu. Dla niego staż u boku specjalistów jest wielkim wyzwaniem na drodze kariery zawodu kucharza. Nabytym doświadczeniem będzie się dzielił ze swoimi kolegami z drużyny finałowego konkursu, a także nowe potrawy wprowadzi do swojego menu.
- Na pewno koledzy i nauczyciele będą ciekawi tego czego tu się nauczyłem i będą chcieli abym im pokazał potrawy, jakie tu przyrządzałem - mówi Daniel.
Ze wszystkich potraw, jakie udało mu się przygotować, najbardziej smakowo odpowiada mu kurczak w zielonym curry. Natomiast – jak mówi – największą trudnością jest łączenie sosów o różnych smakach, aby uzyskać ten jeden oczekiwany, nadający potrawie właściwy smak.
Gdy już to osiągnie będzie mógł powiedzieć, że kuchnię azjatycką ma opanowaną. Ale zanim tak się stanie upłynie jeszcze wiele lat praktyki, bo jak mówią najlepsi kucharze, tej sztuki trzeba się uczyć do końca życia. Kuchnia azjatycka jest bardzo wyrafinowana w doborze produktów i dodatków smakowych, czyli ziół i przypraw.
- Słyszałem wiele opowieści na ten temat. Nasi kucharze też to potwierdzają. Samo ugotowanie ryżu na sushi w tamtych rejonach uczy się parę lat. Teoretycznie już wiem, jak ugotować ryż na sushi, próbowałem już to robić, ale daleko mi jeszcze do osiągnięcia w tej sztuce perfekcji. Ważne jest też ułożenie potrawy na talerzu, to wymaga pewnego zmysłu artystycznego od kucharza. Kucharz powinien być też artystą – mówi Daniel.
Sztuki gotowania Daniel uczy się już trzy lata, to jego ostatni rok nauki w Technikum Gastronomicznym i, jak twierdzi, nabiera coraz większego przekonania do zawodu kucharza, z którym wiąże dalszą karierę życiową.
Daniela Ottlika chwali szef kuchni, Łukasz Grzesik. – To bardzo pilny uczeń, podczas stażu nie tylko, że wykonuje nasze polecenia, ale też sam przejawia wiele inicjatywy podczas przygotowywania potraw. Daniel zapowiada się na bardzo dobrego kucharza – mówi szef kuchni Dworku Gościnnego.
Stanisław Zachwieja
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
- Do sprzedania RATRAK BISON X PARK
- Narty Atomic
- Kask narciarki Salomon
- Narty SALOMON ENDURO 84
- Kupie narty skiturowe
już wkróce
-
22 03.2025
-
29 03.2025
-
29 03.2025
-
25 04.2025
reklama
dołącz do nas