aktualności
Festyn aktywności lokalnej - Bajarze znad Grajcarka. Spotkanie z Urszulą Dudziak
16.12.2013
SZCZAWNICA. W namiocie przy Dolnej Stacji Kolei Linowej „Palenica” odbył się Festyn Aktywności Lokalnej „Wiecznie Zakręceni”, zorganizowany przez grupę mieszkańców Szczawnicy uczestników projektu „60+ Nowy Wiek Kultury”, Stowarzyszenie Teatr Nowy w Krakowie, Urząd Miasta i Gminy , Miejski Ośrodek Kultury oraz F.H.U. LPGP. i M. Guszkiewicz.

Aktorzy tego uroczego spektaklu to osoby, które już przekroczyły 60 lat życia, a niektórzy – jak mówiła reżyser i prowadząca imprezę, Halina Ciesielka – sześćdziesiątkę przekroczyli nawet o ponad 20 lat. Wszyscy tryskali wyśmienitym humorem, nie brakowało dowcipnych wypowiedzi, gorąco oklaskiwanych przez bardzo liczną publiczność.
W realizacji projektu brali udział: Halina Ciesielka, Helena i Władysław Ciesielkowie, Zofia i Bronisław Czajowie, Maria Dulak, Barbara Fiołkowska, Urszula Gondek, Leon Hrydziuszko, Krystyna i Stanisław Jabłońscy, Joanna Jarocka - Bieniek, Zbigniew Koryga, Zygmunt Ormianin i Jolanta Ormianin – Kabus, Łucja Rak, Barbara Szela, Janina Zachwieja –Buliś, Katarzyna Zachwieja, Elżbieta Zawalska – Czajka.
Wielu z nich prezentowało swoje parce na specjalnie zorganizowanej wystawie twórczości ludowej i nieprofesjonalnej w oddzielnej części namiotu. Wystawa zachwyciła aranżacja dostosowana do klimatu zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Każdy z wystawiających był przedstawiony z krótkiego życiorysu, miał możliwość opowiedzenia o swojej twórczości, a w nagrodę otrzymał certyfikat uczestnictwa w tym ciekawym projekcie i aplauz publiczności.
Dużo emocji dostarczył konkurs kulinarny. Co prawda miał go prowadzić Piotr Bikont, ale pod jego nieobecność w tym kulinarnym teście bardzo dobrze poradziła sobie wcześniej już zapowiadana znana i lubiana artystka estradowa Urszula Dudziak i jej partnerzy z Teatru Nowego w Krakowie.
Konkurs kulinarny odbywał się w 3 kategoriach: I - dania regionalne, II- przetwory i ciasta, III - nalewki i wina. Było około 60 zgłoszonych potraw, w czym 18 nalewek.
Konkurs oceniało jury w składzie: Urszula Dudziak, Piotr Gąsienica, Piotr Sieklucki z Teatru Nowego w Krakowie. Żeby podsycić emocje jury postanowiło ogłaszać wyniki od trzeciego miejsca.
W kategorii Przetwory i ciasta: III m. Barbara Fijałkowska - ptasie mleczko II m. - Urszula Gondek – przekładaniec, I m.- Maria Dulak - sernik (ser z mleka od krów pasących się w Białej Wodzie w Jaworkach).
Nagrodę specjalną na najmłodszego uczestnika konkursu otrzymał Łukasz Węglarz za pyszne ciasteczka.
W kategorii Potrawy regionalne: III m. Katarzyna Zachwieja - Woda grzybowa z ziemniakami, II m. - Janina Zachwieja - Buliś – moskole, I m. - Baran pieczony po pienińsku - Agnieszka i Wojciech Niezgoda (rodzina Zachwiejów Bulisiów). Nagrodę specjalną otrzymali Helena i Władysław Ciesielka za kwaśnicę po góralsku
W kategorii Nalewki III m. Zygmunt Ormianin z żoną Jolantą - śliwowica ceperska, II m. - Grzegorz Dziurzyński – pestkówka, I m. - Barbara Fijałkowska – aroniówka. Wszyscy otrzymali cenne nagrody rzeczowe i dyplomy.
Był też konkurs wiedzy o regionie - startowali razem młodzi i dorośli, każdy odpowiadał na 3 zadane pytania. Nagrody dostali wszyscy.
W miłej, serdecznej, można by rzec, rodzinnej atmosferze, przebiegło spotkanie z Urszulą Dudziak. Prowadził go Piotra Siekluckiego z Teatru Nowego. Piosenkarka zdradziła swoją tajemnicę na zachowanie zdrowia i urody. - Przede wszystkim należy akceptować siebie, czuć się zawsze młodą i najpiękniejszą, cieszyć się z każdego dnia, jeść zdrowe potrawy, zażywać dużo ruchu, no i miłość - zdradziła sposób na szczęście Urszula Dudziak. Artystka dwa miesiące temu skończyła 70 lat i wtedy się też zaręczyła (powiedziała to publicznie!) .Na prośbę publiczności zaśpiewała wraz z nią „Papaję”.
Tekst i zdjęcia Stanisław Zachwieja
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
- Do sprzedania RATRAK BISON X PARK
- Narty Atomic
- Kask narciarki Salomon
- Narty SALOMON ENDURO 84
- Kupie narty skiturowe
już wkróce
-
22 03.2025
-
29 03.2025
-
29 03.2025
-
25 04.2025
reklama
dołącz do nas