aktualności

Chleb symbol trudu, wysiłku i ciężkiej pracy

21.10.2015

KROŚCIENKO n/DUNAJCEM. Od piątku trwa w ZSZiP - Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia. Ten wyjątkowy tydzień rozpoczęto od zorganizowania w restauracji Klasyczna wystawy poświęconej tradycyjnym sprzętom używanym podczas przygotowania kłosów zboża.

Na wystawie można zobaczyć: oryginalne cepy, sita do przesiewania mąki, dzieże i łyżki drewniane do zarabiania ciasta, koszyczki i inne formy do wypieku chleba, a także niezbędne do obsługi pieca chlebowego narzędzia, takie jak ciosek i łopata. Sam chleb smaczny, ale z masłem, które na ciepłym jeszcze chlebie rozpływa się aromatycznie, jest jeszcze smaczniejszy, nie zabrakło zatem wśród eksponatów kiernicki do wyrabiania masła. Wszystkie eksponaty tworzące naszą wystawę pochodzą z prywatnego muzeum Pana Jana Malinowskiego „ Matroniaka”. 

Serdecznie dziękujemy za ich użyczenie na czas trwania naszej kampanii promującej tradycje wypieku chleba i jego smaki. Przy wystawie zorganizowaliśmy stoisko do którego zapraszamy na degustację wybranych rodzajów pieczywa, wypiekanego przez uczniów naszej szkoły oraz zachęcamy do zakupu naszych wyrobów. 

źródło: szkoła
opublikowała JD
reklama
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
już wkróce
  • 01 05.2024
  • 03 06.2024
  • 30 06.2024
  • 30 06.2024
reklama
dołącz do nas