aktualności

Dzień Praktyk Zawodowych w ZSZiP w Krościenku

31.10.2015

Wczoraj w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek miało miejsce ciekawe wydarzenie pod nazwą „Dzień Praktyki Zawodowej”, związane z upowszechnianiem i wykorzystaniem rezultatów projektu „Kształcenie Zawodowe Poprzez Doświadczenie Ponadnarodowe”, realizowanego w ramach programu ERASMUS+ finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

W trakcie trwania imprezy, jako wystawy towarzyszące, zaprezentowane zostały obecne w szkole branże zawodowe i realizowane w nich praktyki. 

Uroczystość naszą uświetnili swoją obecnością zaproszeni goście: Dyrektor Powiatowego Centrum Oświaty Marta Skawska, właścicielka Biura Turystycznego Neltravel w Nowym Targu Nela Cholewa, opiekunki praktyk zawodowych w Hotelu Solar w Szczawnicy Jadwiga Bodziarczyk i Ewa Gizicka oraz Krzysztof Domarecki – Kierownik Gastronomii w Dworku Gościnnym w Szczawnicy. Wśród naszych gości nie zabrakło również młodszej widowni. Gościliśmy gimnazjalistów z Krościenka n. D, z Ochotnicy Górnej oraz liczną grupę ze Szczawnicy wraz z opiekunami. 

Dzień ten był okazją do podsumowania praktyki zawodowej, którą uczniowie klas hotelarskich odbyli w Irlandii Północnej, w mieści Londonderry. Uczniowie przedstawili ciekawe sprawozdania i prezentacje multimedialne na temat zrealizowanych praktyk i nabytych umiejętności podczas miesięcznego pobytu za granicą. Była to również okazja do refleksji i wspomnień z odbytych praktyk. Pobyt w Londonderry przełożył się na zdobycie konkretnych umiejętności i kompetencji zawodowych potwierdzonych certyfikatami. Młodzież otrzymała Certyfikaty odbycia stażu u pracodawcy oraz Europass Mobilność – ważny dokument zawierający informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w innym kraju europejskim w ramach praktyk zawodowych. Dokumenty te zostały wydane w języku polskim i języku angielskim. 
Podczas pobytu w Irlandii Północnej stażystki uczęszczały na dodatkowe zajęcia języka angielskiego przygotowujące do egzaminu Trinity College London. W czasie uroczystości zostały im wręczone potwierdzenia odbycia kursu oraz certyfikaty zaliczenia egzaminu Trinity. Gratulacje! 

Wszyscy mogli zobaczyć efekty praktyk zawodowych w naszej szkole. Dużym zainteresowanie wśród gimnazjalistów cieszyły się stoiska branżowe przygotowane przez uczniów naszej szkoły pod kierunkiem nauczycieli zawodu. 
Branża turystyczna - zawód Technik obsługi turystycznej, reprezentowana była przez uczniów klasy IIt oraz IIIt, którzy w stylu góralskim urządzili stanowisko na którym zaprezentowali: 
- program praktyk zawodowych oraz umiejętności, które zdobyli w czasie ich trwania, 
- miejsca praktyk zawodowych w biurach podróży, co udokumentowali zdjęciami oraz przygotowanym filmem obrazującym przebieg praktyki w biurze podróży, 
- przygotowane przez siebie oferty wycieczek po regionie z prezentacją ich największych atrakcji, 
- oferty biur podróży, w których odbywają praktyki zawodowe, 
- materiały dydaktyczne wykorzystywane na lekcjach przedmiotów zawodowych, 
- wycieczki zawodoznawcze. 

Zwiedzających zachęcał do degustacji przyjemny zapach regionalnej przekąski. 

Pasjonaci żywienia – branża gastronomiczna - stanęli na wysokości zadania i na pięknie nakrytym stole pokazali efekty swojej pracy. Można było degustować między innymi: ciasteczka kokosowe, roladki biszkoptowe, rogaliki, babeczki z bitą śmietaną, łabędzie ptysiowe, tęczowe galaretki czy małe kanapeczki. Kolorowe zdjęcia, umieszczone koło stoisk, stanowiły dowód szerokich umiejętności uczniów związanych z wykonywanym zawodem. 

Na stanowisku przygotowanym przez techników informatyków można było zobaczyć: prezentację praktyk u pracodawcy, staży oraz wycieczek branżowych, stanowisko diagnozowania i montażu sprzętu komputerowego. Chętnym robiono zdjęcia i, spełniając ich życzenie, edytowano fotografię w taki sposób, aby upodobnić ich do wybranego przez siebie idola. 

Jeszcze jedną okazją, by znów przenieść się wspomnieniami do Irlandii Północnej, był bankiet. przygotowany w restauracji Klasyczna. Uwzględniał on potrawy kuchni irlandzkiej, takie jak: gulasz Irish Stew, zupę krem z dyni z fasolką i smażoną bazylią, irlandzki chleb sodowy, podpłomyki irlandzkie, irlandzki chleb z bakaliami, Colcannon Pie z ziemniaków, mięsa i kapusty, irlandzkie ziemniaczki na słodko. 

Pierwszy Dzień Praktyki Zawodowej w szkole już za nami. Poprzedzony długotrwałymi przygotowaniami przyniósł mnóstwo wrażeń i przekonanie, że zagraniczne praktyki są naprawdę niesamowitym przeżyciem. Tę opinię zgodnie podzielali uczestniczki projektu i goście przybyli na uroczystość. 

źródło: szkoła
opubl.JD
reklama
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
już wkróce
  • 29 04.2024
  • 01 05.2024
  • 03 06.2024
  • 30 06.2024
  • 30 06.2024
reklama
dołącz do nas