Warsztaty dla dzieci pod hasłem „Robimy zdrowe kanapki”
W dniu 3 grudnia 2015 roku Zespół Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem odwiedziły dzieci klasy IIIa Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Krościenku nad Dunajcem wraz ze swoją wychowawczynią Danutą Hurkałą. Dzieci podjęły wielkie wyzwanie, przygotowały smaczne, kolorowe, a przede wszystkim zdrowe kanapki.
Już dobrze wiedziały, że aby przystąpić do działań kulinarnych, należy najpierw dokładnie umyć ręce. Wspólnie też przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Dzieci dowiedziały się, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym oraz dlaczego musimy się zdrowo odżywiać. Zostały zapoznane z piętrami piramidy zdrowia. Następnie nazywały produkty, z których można zrobić smaczne i zdrowe kanapki.
Do produkcji kanapek dzieci wykorzystały pieczywo upieczone wcześniej przez uczniów naszej szkoły, a własnoręcznie formowały i wypiekały razowe bułeczki z dodatkiem ziaren, np. słonecznika, sezamu dyni czy czarnuszki. Dodatki do kanapek były różnorodne, między innymi liście sałaty, pasty serowe, kolorowe warzywa, gotowane jajka, ser, szyneczka, masło i zielony szczypiorek i pietruszkę. Można śmiało powiedzieć, że dzieci zadanie wykonały doskonale. Kanapki były nie tylko smaczne, zdrowe, ale i pięknie ozdobione. Okazało się, że wszystkie lubią warzywa, a najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Nawet największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem. Robienie kanapek było też okazją do kształtowania odpowiednich nawyków żywieniowych, rozwijania kreatywności, wyobraźni oraz dbałości o higienę podczas sporządzania posiłków. Stanowiło przy tym okazję do doskonałej zabawy. Warsztaty kulinarnej przygody przygotowała i przeprowadziła Teresa Ptak.
Red. T. Ptak
Opubl.JD
- Do sprzedania RATRAK BISON X PARK
- Narty Atomic
- Kask narciarki Salomon
- Narty SALOMON ENDURO 84
- Kupie narty skiturowe
-
25 04.2025
-
01 05.2025
-
02 05.2025