aktualności
Małopolska trasa smakoszy
18.11.2011
Restauracja „Dwór” należąca do ZEW Niedzica S.A. znalazła się na mapie „Małopolskiej Trasy Smakoszy” dzięki otrzymaniu certyfikatu "Karczma Regionalna Małopolski".

Proces certyfikacji miał na celu wyłonienie i promocję najbardziej atrakcyjnych i przyjaznych dla turystów obiektów gastronomicznych o charakterze regionalnym oraz podnoszenie jakości usług i konkurencyjności kulinarnej w Małopolsce. Do współpracy przy tworzeniu kryteriów, na podstawie których lokale gastronomiczne były ocenianie, zaproszono zespół specjalistów, m.in. Leszka Horwatha - redaktora naczelnego portalu "Potrawy Regionalne" oraz prof. Ewę Cieślik z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Przez ostatnie dwa miesiące anonimowi wizytatorzy przetestowali kilkadziesiąt restauracji i karczm serwujących potrawy regionalne, które wyraziły chęć udziału w projekcie. Podczas certyfikacji oceniane były głównie: estetyka wyglądu zewnętrznego, otoczenia i dostępność obiektu, wystrój wnętrza, jakość obsługi klienta, czystość i higiena, atrakcyjność menu i jego zgodność z tradycjami kulinarnymi regionu.
W ostateczności kapituła wyłoniła 42 karczmy, których właściciele i zarządcy odebrali 16.11.2011 r. w Suchej Beskidzkiej certyfikaty, przyznane na okres 2 lat.
Jesteśmy dumni, iż Restauracja „Dwór” znalazła się w gronie regionalnych lokali Małopolski wyróżniających się nie tylko wysoką jakością usług i wyśmienitą kuchnią, ale także ciekawą historią. Restauracja „Dwór” mieści się bowiem w dworze modrzewiowym, pochodzącym z XVIII wieku, a przeniesionym na Polanę Sosny w Niedzicy z Grywałdu. Odtworzona została oryginalna konstrukcja, wygląd ścian, stropów, dachu i elewacji budynku. Wystrój wnętrza, z zachowanymi autentycznymi elementami z epoki, pozwala odczuć klimat dworku polskiego. Na życzenie klientów organizowane są tu przyjęcia, bankiety, wesela, imprezy okolicznościowe, biesiady regionalne. W restauracji serwuje się tradycyjną kuchnię polską z elementami kuchni węgierskiej. Specjalnością szefa kuchni są kotleciki jagnięce, ser kozi z sosem żurawinowym, gęsina, gruszka w szodonie oraz zupa rybna halaszle. Warto także spróbować potrawy nagrodzonej podczas 7 półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku o nazwie „Filet z pstrąga marynowanego w mioduli i porzeczkach na scykanych gałuskach z warzywami duszonymi” .
O wysokiej jakości świadczą również liczne wyróżnienia, nagrody otrzymywane podczas corocznego plebiscytu „Wielkie Odkrywanie Małopolski”. W XII edycji roku 2011 restauracja „Dwór” uzyskała wyróżnienie w kategorii Baza Gastronomiczna.
Restauracja, licząca 80 miejsc, czynna jest w godz. 10.00 – 22.00. Więcej o ofercie gastronomicznej można znaleźć na www.niedzica.pl.
Restauracji DWÓR wchodzi w skład Zespołu Rekreacyjnego Polana SosnyDwór modrzewiowy z Grywałdu wybudowany w XVIII wieku, zachowany z inicjatywy konserwatora wojewódzkiego pana Adama Szybowicza, został przeniesiony na Polanę Sosny w Niedzicy przy zbiorniku Sromowce. Odtworzono oryginalną konstrukcję, wygląd ścian, stropów, dachu i elewacji budynku. Dwór zaadaptowano na restaurację. Wystrój wnętrz zachowując autentyczne elementy z epoki, pozwala odczuć klimat XIX - wiecznego dworku polskiego. Restauracja z tradycyjną kuchnią polską z elementami kuchni węgierskiej przybliża tradycję tego regionu.
Specjalność szefa kuchni:
- kotleciki jagnięce z kiszką grulaną ser kozi i owczy z sosem żurawinowym zupa rybna Halászlé gęsina gruszka w szodonie filet z pstrąga marynowany w mioduli i porzeczkach na scykanych gałuskach z warzywami duszonymi. pstrąg zakrapiany jałowcem na cudownym sosie .
ZEW Niedzica
galeria zdjęć
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
- Do sprzedania RATRAK BISON X PARK
- Narty Atomic
- Kask narciarki Salomon
- Narty SALOMON ENDURO 84
- Kupie narty skiturowe
już wkróce
-
01 05.2025
-
02 05.2025
reklama
dołącz do nas