aktualności

Miód dobry na wszystko – jedzmy go codziennie! (artykuł sponsorowany)

31.01.2017

Miód jest najcenniejszą substancją odżywczą, jaką dostajemy od natury. Posiada on właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza znacznie lepiej niż antybiotyk. Wykorzystywany jest też jako naturalny kosmetyk. Odżywia skórę, włosy stają się dzięki niemu bardziej błyszczące oraz opóźnia starzenie tkanek. Warto więc wprowadzić go do codziennego menu.

Miody charakteryzują się dużą różnorodnością pod względem właściwości fizykochemicznych (np. barwa, smak, konsystencja oraz krystalizacja). Wymienione cechy zależą zarówno od ich pochodzenia, jak i surowców z jakich powstały. Miody można podzielić na trzy grupy: nektarowe, spadziowe i nektarowo-spadziowe. Na rynku wybór miodów jest ogromny, jednakże niektóre z nich posiadają szczególne właściwości. 

Miód manuka – skąd pochodzi, jak się go zbiera, jakie ma właściwości?

W tym artykule przedstawimy naprawdę unikatowy i wyjątkowy produkt o wielu cennych właściwościach – miód manuka dobry dla zdrowia, a przy tym bardzo smaczny. Poznajmy więc go lepiej i dowiedzmy się, kiedy warto po niego sięgnąć. 

Pochodzenie

Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii oraz z południowo-wschodniej Australii. To właśnie tamte regiony słyną z jego produkcji. Powstaje on z krzewu manuka i to od niego wziął swoją nazwę. Krzew ten jest rośliną wiecznie zieloną, która posiada charakterystyczne szorstkie liście i niewielkie białe kwiaty – to z nich pszczoły zbierają nektar.

Właściwości

Miód manuka jest produktem, który zna cały świat. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, które zawdzięcza substancji o nazwie methylglyoxal (MGO), zyskał on niebywałą popularność. Ponadto posiada szereg walorów zdrowotnych takich – reguluje ciśnienie tętnicze, wzmacniania  układ krążenia, zwiększa odporność naszego organizmu. Aby dowiedzieć się, w jakim stopniu dany miód manuka będzie skuteczny, trzeba sprawdzić, jaka ilość MGO jest w nim zawarta. Im jest go więcej, tym lepsze działanie produktu. Methylglyoxal jest jak naturalny antybiotyk, który eliminuje drobnoustroje.

Miód manuka polecany jest przy zakażeniach bakteryjnych. Bardzo pozytywnie wpływa on na odporność organizmu. Ze względu na swoje właściwości pomaga przy schorzeniach układu pokarmowego. Pomocny okazuje się także przy leczeniu problemów skórnych takich, jak: trądzik, lekkie oparzenia czy odleżyny. Warto go stosować w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej. Dzięki jego właściwościom antybakteryjnym można go spożywać po umyciu zębów. Regularne jedzenie miodu manuka wzmocni odporność naszego organizmu i przywróci równowagę bakteryjną jelit. Produkt ten zwalcza również uciążliwy ból gardła oraz katar. Miód ten zalecany jest osobom z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi i wrzodami. Miód manuka stosowany może być również jako maseczka kosmetyczna – skóra staje się po nim rozświetlona i promienna. Pomoże także przy trudno gojących się ranach i owrzodzeniach. Badania pokazują, że ten rodzaj miodu ma też właściwości antyrakowe.

Dlaczego warto wybrać miód z wcinaj-miod.pl

Miód to produkt jedyny w swoim rodzaju – stosowany codziennie może uchronić nas przed przeziębieniem oraz innymi uciążliwymi dolegliwościami. Jednak takie właściwości lecznicze posiadają jedynie naturalne miody. Chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego produktu? Koniecznie wejdź na stronę wcinaj-miod.pl – znajdziesz tam ciekawe i jednocześnie bardzo przydatne informacje o rodzajach miodów, ich cennych właściwościach, itp. Dzięki naszej stronie bez problemu wybierzesz miód dla siebie. Ponadto na wcinaj-miod.pl to także sklep z naszymi produktami. Możesz tam w łatwy sposób kupić pyszne miody w atrakcyjnych cenach. Nasze miody są nie tylko naturalne, ale również zachwycają walorami smakowymi.  Nie zwlekaj, skorzystaj już dziś! Oferta sklepu jest tak szeroka, że na pewno znajdziesz coś dla siebie.

reklama
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
już wkróce
  • 03 06.2024
  • 30 06.2024
  • 30 06.2024
reklama
dołącz do nas