aktualności
Żętyca o właściwościach red bulla
09.05.2012
(...) zawsze staram się przyjść na Bańkowy Groń pierwsza, a schodzę ostatnia. Czasem tylko spotykam tam kogoś wracającego ze wschodu słońca na Trzech Koronach. (...)
Ależ skąd! Żętyca to serwatka z owczego mleka, pozostała po wyrobie oscypków.
Trzeba ją jakoś przygotować do spożycia?
Można dodać nieco mleka albo kapkę śmietany, aby była smaczniejsza i pożywniejsza, ale to nie jest konieczne.
Jak wygląda?
Czysta jest bezbarwna lub lekko zielonkawa, a wzmocniona mlekiem ma kolor biały. Niekiedy pływają w niej grudki sera.
Przeczytaj wywiad na stronie Magazynu Turystyki Górskiej - wejdź
fot: Marek Majerczak źródło: http://www.npm.pl/index.php?action=site&id=74
źródło: www.npm.pl
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
- Do sprzedania RATRAK BISON X PARK
- Narty Atomic
- Kask narciarki Salomon
- Narty SALOMON ENDURO 84
- Kupie narty skiturowe
już wkróce
-
22 12.2024
-
22 12.2024
-
24 12.2024
-
27 12.2024
-
31 12.2024
-
31 12.2024
reklama
dołącz do nas