aktualności

Święcenie pokarmów

16.04.2017

W Wielką Sobotę w całej Polsce, także w Pieninach, odbywały się tradycyjne święcenia pokarmów. Zwyczaj ten do Polski przywędrował w XII w. Początkowo święcono tylko chlebową figurkę baranka. Potem błogosławiono ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino.

Święcenia odbywają się nie tylko w kościołach, ale często te przed świątyniami na specjalnie przygotowanych stołach oraz w miejscach ważnych dla lokalnych społeczności.
 
W Szczawnicy, jak co roku, święcenia odbywały się w kościele oraz  w kilku miejscach, gdzie od lat mieszkańcy uzdrowiska błogosławią swoje pokarmy. Jedno ze święceń odbyło się na moście w Szczawnicy Wyżnej, gdzie mieszkańcy przybyli całymi rodzinami.  Nieśli ze sobą koszyczki, w których tradycyjnie nie mogło zabraknąć: jajek(symbolu nowego życia), baranka( symbolu zmartwychwstania Chrystusa), soli(chroniącej przed zepsuciem), chleba(gwarantującego dobrobyt), sera, wędliny oraz domowego ciasta. Znajdą się one jutro na świątecznym stole.
 
Weronika Błażusiak
galeria zdjęć
reklama
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
już wkróce
  • 03 06.2024
  • 30 06.2024
  • 30 06.2024
reklama
dołącz do nas