aktualności

Dlaczego warto zdecydować się na kształcenie w TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

31.05.2017

Odpowiedź wynika z oczekiwań dzisiejszego rynku pracy. W naszym kraju w dalszym ciągu ilość zakładów gastronomicznych jest dużo niższa, niż w społeczeństwie zachodnim. Oznacza to, że kolejne lata będą przynosić powstawanie nowych restauracji, kawiarni, barów, hoteli, pensjonatów czy sieci lokali szybkiej obsługi. Wszystkie te miejsca będą potrzebować techników żywienia i usług gastronomicznych.

Stały rozwój branży turystycznej na naszym lokalnym rynku pracy to szansa na miejsca pracy dla specjalistów w tym zawodzie. Uczniowie naszej szkoły otrzymują Europass – Suplement do Dyplomu ‎Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe w języku angielskim, który jest uznawany w krajach Unii Europejskiej, co daje możliwość podjęcia pracy w zawodzie również za granicą.
                Pracodawcy poszukując specjalistów z branży gastronomicznej, kierują swoje oferty pracy bezpośrednio do uczniów naszej szkoły. Nasi absolwenci są cenionymi pracownikami, szefami kuchni, kucharzami, kelnerami w renomowanych restauracjach, hotelach na terenie kraju i za granicą. 
Jeśli Technikum żywienia i usług gastronomicznych, to dlaczego w naszej szkole?
Szkoła, jako jedyna w okolicy posiada uprawnienia Ośrodka Egzaminacyjnego w zawodach gastronomicznych. Uczniowie innych szkół odbywają u nas egzaminy praktyczne potwierdzające kwalifikacje w zawodzie. Nasi uczniowie kształcą się w tym samym miejscu, w którym na zakończenie nauki zdają egzamin. A kształcą się pod czujnym okiem wykwalifikowanej kadry - nauczyciele przedmiotów zawodowych są egzaminatorami Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Wszystko to przekłada się na efekt końcowy, najważniejszy dla ucznia - bardzo wysoką zdawalność egzaminów zawodowych!
Atutem szkoły są także nowoczesne pracownie gastronomiczne, wyposażone w profesjonalny sprzęt i urządzenia.
Uczniowie mają możliwość odbycia kursów i szkoleń umożliwiających uzyskanie dodatkowych kwalifikacji i certyfikatów: baristy, kelnera, barmana, carvingu, dekorowania ciast, stołów okolicznościowych. Dodatkową korzyścią z uczestnictwa w szkoleniach jest przygotowanie młodego człowieka do dostosowania się do zmian na rynku pracy, np. do podejmowania własnej inicjatywy w poszukiwaniu miejsca pracy.
 
Praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni realizowane są w okolicznych restauracjach oraz w obiektach hotelarsko - gastronomicznych w Kołobrzegu. Można zatem połączyć wakacje nad morzem z doświadczeniem zawodowym, które zostanie poparte zaświadczeniem o odbyciu stażu pomocnym przy poszukiwaniu pracy.  Przedmioty zawodowe określane jako praktyczne realizowane są w szkolnych pracowniach gastronomicznych. Uczniowie współuczestniczą w planowaniu produkcji gastronomicznej realizowanej z surowców zakupionych przez szkołę.            
W kształceniu zawodowym bardzo dużą wagę przywiązuje do łączenia wiedzy z praktyką. Uczniowie uczestniczą w różnych wydarzeniach kulturalnych związanych z branżą gastronomiczną, takich jak Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HOREKA,  Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD, Targi Wyposażenia i Usług SPA WELLNESS, Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO,  Targi Piekarnicze, Cukiernicze i Lodziarskie.
Swoje zainteresowania rozwijają poprzez udział w licznych konkursach branżowych „Karnawał z bażantem”, „Smak pstrąga w Pieninach” i wielu innych, w których zawsze odnoszą spektakularne sukcesy, a także warsztatach kulinarnych w okolicznych restauracjach np. w Dworku Gościnnym, U Polowacy w Szczawnicy,  Kinga Welles w Czorsztynie. Taka organizacja procesu uczenia się pomaga uczniom zrozumieć świat oraz lepiej funkcjonować w społeczności lokalnej.
Zawód, ale nie tylko...
Matura zdana równolegle z zawodowym egzaminem kończącym Technikum otwiera drzwi uczelni wszystkim tym osobom, które będą chciały kontynuować naukę.
Uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych  realizują w zakresie rozszerzonym dwa przedmioty: biologię i język angielski. I jak się okazuje, na egzaminie maturalnym odnoszę sukcesy! W ubiegłym roku szkolnym na egzaminie maturalnym z biologii po raz kolejny uzyskaliśmy najwyższy średni wynik w technikach w powiecie nowotarskim, w województwie małopolskim w tej kategorii zajęliśmy drugie miejsce!
Wszyscy uczniowie w naszej szkole jako język obcy na maturze zdają angielski. Ponadto często wybierają język angielski na poziomie rozszerzonym. W obu tych kategoriach osiągamy bardzo dobre wyniki. Wielu naszych uczniów związało swoją przyszłość z kierunkami filologicznymi na wyższych uczelniach.
 
Nauczyciele przedmiotów maturalnych to również specjaliści - egzaminatorzy OKE Kraków.
Absolwenci Technikum żywienia i usług gastronomicznych  mogą zatem podjąć studia na kierunkach związanych z żywieniem, takich jak: technologia żywienia, dietetyka, biotechnologia; na kierunkach przyrodniczych: biologia, ochrona środowiska; na kierunkach związanych ze służbą zdrowia: fizykoterapia, pielęgniarstwo, kosmetologia, wychowanie fizyczne; a także filologia angielska, handel zagraniczny i wiele innych.
Technik żywienia i usług gastronomicznych - zawód z przyszłością,
oceniany jako ten, na który zapotrzebowanie na rynku będzie systematycznie wzrastać.
 
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych uczniów i ich rodziców do odwiedzenia naszej szkoły.

Krzysztof Waksmundzki
p.o. Dyrektor ZSZiP w Krościenku n. D.
oraz Rada Pedagogiczna.
 
*Informacja o wynikach egzaminów zawodowych oraz maturalnych do sprawdzenia na stronach OKE Kraków.
galeria zdjęć
reklama
komentarze
reklama
najnowsze ogłoszenia
już wkróce
  • 29 04.2024
  • 01 05.2024
  • 03 06.2024
  • 30 06.2024
  • 30 06.2024
reklama
dołącz do nas